-->

News RSS

. Tip dan panduan ini adalah untuk mereka yang ada hobi atau kegemaran tertentu dan tak nak bagi orang marah dengan hobi mereka. Ada orang suka kumpul barang lama, ada yang gemar beli buku, kumpul topi, tali leher, baju bundle, jam tangan, jersi, mug, lampu picit dan macam-macam lagi. Yang pelik-pelik pun ada. Tak kisahlah kan, asalkan bahagia dan tak menyusahkan orang lain. Namun ada juga yang bermasalah dengan hobi mereka ni. Misalnya hari-hari kena bebel dengan isteri atau mak sebab asyik beli jam je, hehe. . Kat sini admin nak share beberapa tip yang mungkin boleh kita lakukan supaya...

Read more

Suatu petang, seorang pemuda menunggu bas di tepi jalan. Di sebelahnya ada seorang pakcik yang memakai jam G-Shock petak. Anak muda : Pakcik, boleh saya tau, sekarang pukul berapa? . Pakcik : (diam) . Anak muda : Pakcik, maaf... saya bertanya pukul berapa tadi, err... . Pakcik : (diam lagi) . Anak muda : Tak mengapalah pakcik, maaf kalau pertanyaan saya mengganggu pakcik.   Pakcik : Anak muda, aku bukannya tak mahu jawap soalan kau tu. . Anak muda : Bistu? kenapa pakcik, salahkah soalan saya tu?   Pakcik : Begini... kalau aku jawap soalan kau tu. Nanti mesti kau...

Read more

Kadang-kadang kita ada target nak beli sesuatu, tapi harganya agak tinggi kan? Apa kata kita cuba tip-tip ini untuk simpan duit supaya dapat beli barang idaman hati macam G-Shock original tu, hehe. . 1. Asingkan duit simpanan sebelum belanja. Contohnya bila dapat gaji awal bulan, kita terus simpan RM50 dan bukan belanja dahulu baru simpan. Duit tu bolehlah beri mak atau bini kita yang garang tu pegang, haha. . . 2. Tulis besar-besar kat papan putih atau sticker yang mudah dilihat tentang sasaran kita. Misalnya 'Simpan RMM300 sebulan untuk beli iPhone 12". Kita ni mudah lupa kan? So, kena ingatkan...

Read more

Gais, sekarang musim Lock Down, ramai yang terkesan kan. Kalau jam tangan rosak, aduh... koyak lagi poket, makin stress kita. . So, apa kata kita share pula tip-tip nak jaga jam tangan kita ni, supaya dalam keadaan baik dan tahan lama. (Kredit gambar : https://japan.topnews.cloud) . 1. Simpan di tempat khas. Jangan simpan merata-rata macam kat bawah katil ke, atas peti sejuk ke, dalam kereta ke. Lagi baik simpan kat kotak jam yang asal, ketika kita tidur atau tak gunakannya. Warna dan kekilatan jam kita pun kekal lama. . 2. Kalau anda pakai G-Shock, sekali-sekala bolehlah cuci ia dengan air....

Read more

Kat dunia ni kan, ada juga kajian pasal bentuk jam dan sifat manusia, hehe. Korang suka pakai jam tangan bulat? Ini tafsirannya. . Bentuk Bulat Mengikut kajian tersebut, orang yang suka pakai jam tangan berbentuk bulat, adalah orang yang bersikap terbuka. Macam mudah terima perubahan atau kritikanlah. Selain itu, orang begini dikatakan penyayang, Wah... U gais macam mana? . Bentuk Petak Orang yang suka pakai jam tangan petak pula? Ikut kajian itu lagi, orang begini digemari oleh kanak-kanak dan sensitif. Namun walaupun sensitif, anda dikatakan mudah bertolak ansur. (Kredit gambar : https://watchranker.com) . Bentuk Bujur Ada juga jam tangan berbentuk bujur...

Read more